duminică, 8 octombrie 2017

Generalitati

 Materialele de pe acest blog, au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. 
Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist. 
  Încă din Antichitate, sfecla roșie este bine cunoscută pentru beneficiile sale asupra organismului și asupra stării noastre de sănătate, atât fizică, cât și psihică.
 Consumată în cantităţi moderate şi preparată conform indicațiilor date de către specialiști, sfecla roșie este cu adevărat un aliment minune.
 
În anotimpul rece sfecla roșie ar trebui să fie nelipsită de pe masa noastră. 
 Sfecla roșie se poate consuma sub diverse forme, fie o putem stoarce cu ajutorul unui storcător și să bem sucul, fie o consumăm crudă sub formă de salată sau fiartă, fie în supă sau în piureuri, fie la cuptor. 
 O mulțime de preparate culinare pot căpăta culoare, savoare și un plus de vitamine prin simpla adăugare a sfeclei roșii. 
 Gustul sfeclei crude nu este însă acceptat de foarte multă lume cu ușurință, însă beneficiile pe care aceasta le aduce sănătății ne fac să ne gândim de două ori înainte să refuzăm o porție de sfeclă. Aceasta poate fi introdusă chiar și în alimentația bebelușilor încă de la vârsta de 8 luni, sub formă de suc sau de piure sau în amestec cu alte legume. De asemenea, copiii și femeile însărcinate pot consuma regulat acest aliment, fiind un medicament pe care însăși natura ni-l oferă. 
 Sfecla roșie este un complex de vitamine și minerale cum rar mai găsim și, în plus, vindecă tumori, afecțiuni ale ficatului, afecțiuni cardiovasculare, digestive, întărește imunitatea și este un puternic antiinflamator, detoxifiant și energizant. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie. 
 
VALORILE NUTRIȚIONALE ALE SFECLEI ROȘII 
 Sfecla roșie este săracă în calorii, însă reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale, esențiale pentru buna funcționare a organismului. 
 100g de sfeclă roșie conține: 
  •  43 de calorii, 
  •  88% apă, 
  •  1.7g de proteine, 
  •  9.6g de carbohidrați, 
  •  6,8g de fructoză, 
  •  2,8g de fibre
  •  0.2g de grăsimi. 
 În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, consumul de sfeclă roșie asigură corpului:
 – vitamina B9 (acid folic): 20% din doza zilnica recomandata; 
 – vitamina C: 6% din dzr; 
 – mangan: 16% din dzr; 
 – potasiu: 9% din dzr; 
 – magneziu: 6% din dzr; 
 – fosfor: 4% din dzr; 
 – fier: 4% din dzr.
  
  AFECȚIUNI PE CARE LE TRATEAZA

 Sfecla roșie aduce mari beneficii asupra sănătății. 
 Consumul acestei rădăcinoase ajută corpul în lupta împotriva anemiei, deoarece conține, pe lângă o gamă variată de vitamine, fier şi acid folic care contribuie la creșterea globulelor roșii. 
 De asemenea, ficatul va fi protejat și va avea capacitatea de a se regenera mult mai repede datorită consumului de sfeclă, aceasta fiind benefică chiar și în cazul hepatitelor. Inima va fi protejată de boli cardiovasculare, tensiunea arterială scade, iar inima este sănătoasă. 

   Hipertensiunea arterială Hipertensiunea arterială poate fi tratată cu ajutorul sfeclei, în cazul acesteia obţinându-se rezultate spectaculoase. O jumătate de pahar de sfeclă roșie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa inițială. 
 
  Diabetul Sfecla roșie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici. Are efecte diuretice şi previne complicațiile cardiovasculare ale diabetului. 

 Cancerul, una dintre cele mai grele boli ale secolului 21 poate fi prevenit și tratat cu sfeclă roșie datorită conținutului de betacianină. 
 
 Depresia, o altă boală cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni este vindecată cu ajutorul sfeclei, datorită betadinei care relaxează mintea și ameliorează depresia. 
 Sfecla roșie stimulează activitatea cerebrală și crește rezistența la efort fizic. 
 Boli precum Alzheimer și demența pot fi parțial tratate și cu succes prevenite cu ajutorul consumului de sfeclă roșie. 
 În cazul arsurilor la nivelul pielii, puteți aplica un terci de sfeclă roșie timp de o săptămână, ajutând astfel la vindecarea zonei afectate. Aceste cataplasme se vor schimba de minim cinci ori pe zi. 

 Parodontoza, o boală destul de gravă de la nivelul danturii poate fi combătută cu ajutorul sfeclei roșii. Se pune într-un tifon steril o cantitate mică de sfeclă roșie dată pe răzătoarea mică și se aplică pe locul afectat zilnic timp de trei sferturi de oră. 

 Nodulii la sâni pot fi tratați prin aplicarea terciului de sfeclă roșie într-un tifon steril, aplicat câte 40 de minute zilnic, timp de o lună, pe locul dureros. 

 BOLILE PE CARE LE TRATEAZĂ ȘI LE PREVINE CU SUCCES 

 Cancerul  
 Sucul de sfeclă roșie și salata preparată din acest aliment sunt cele mai bune pentru tratarea și prevenirea tumorilor canceroase. Sfecla roșie conține enzime și substanțe cu proprietăți antitumorale. Sfecla roșie consumată în mod regulat previne și tratează leucemia, cancerul pulmonar, cancerul de colon, cel rectal și cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanțe antioxidante. Rădăcina de sfeclă roșie face minuni în cazul cancerului de prostată sau de sân, precum şi în cancerul testicular. 

 Leucemia 
 Pentru tratarea acestei boli grave, leucemia, se recomandă o cură de sfeclă roșie, cură ce presupune consumul a 450 ml de suc de sfeclă, țelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată. Terapia cu sfeclă roșie este puternică și nu este contraindicată în cazul în care pacientul urmează un tratament medicamentos sau naturist. 

 Hepatita cronică Sucul de sfeclă roșie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora și le stimulează să funcționeze normal. Sfecla roșie este un adevărat aliat al ficatului și previne totodată evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. De asemenea, sfecla roșie poate face minuni şi în cazul în care aveți aşa zis - "ficat gras", ca urmare a unei intoxicații sau a unei otrăviri. 

 Cancerul de colon Poate fi consumat preventiv 150-300 grame pe zi de sfeclă roșie, fapt ce ajută la normalizarea tranzitului intestinal şi la menținerea tonusului psihic şi fizic al bolnavului de cancer. Sfecla roșie conține substanțe ce acționează ca un burete la nivelul stomacului, împiedicând apariția cancerului de colon sau de rect. 

 Gastrita hiperacidă Gastrita hiperacidă poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc cu un gust extrem de plăcut, preparat din 100 ml suc de sfeclă roșie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov.

 Anemia Sfecla roșie conține fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roșie crudă, o dată la două-trei zile. 

 Ateroscleroză, ischemie cardiacă  
 Rădăcina de sfeclă conține substanțe care împiedică oxidarea colesterolului, prevenind procesul de îngroșare a vaselor de sânge. Cura are o durată de una până la două luni, perioadă în care se consumă câte 150 grame, alternativ, ca suc şi ca salată, sfecla putând fi fiartă sau crudă. 

 Boli renale Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali pot fi combătute prin intermediul consumului de sfeclă roșie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi, care este un puternic diuretic. Acesta poate ajuta şi la eliminarea mai ușor a calculilor, având un efect relaxant asupra musculaturii netede. 

  Constipație Rădăcina de sfeclă rosie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației. Se poate consuma sfeclă roșie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere ajungând la un consum zilnic de până la 150 de grame. 

 Tulburările oculare Consumul de sfeclă roșie previne apariția tulburărilor oculare datorită conținutului de luteină și zexantină. 

 Varicele Sfecla roșie este un remediu minunat împotriva varicelor, precum și pentru prevenirea acestora. Astfel, sfecla roșie este indicată a fi consumată de persoanele ce au predispoziție spre această boală, în mod preventiv. 

 În sarcină Sfecla roșie este recomandată în sarcină, fiind chiar un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a fetusului, deoarece este bogată în vitamine din complexul B (în special acidul folic), şi previne mutațiile pe care le-ar suferi copilul în faza intrauterină. 

  Atenție! 
 Nu vă speriați de anumite semne ce precedă consumul de sfeclă roșie. 
 La 15 % dintre persoanele care consumă sfeclă roşie, urina capătă o culoare roşie, care nu arată vreo intoxicaţie sau vreo afecțiune, ci doar o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă. Aceasta se numește beturie.
  Consumul excesiv de suc de sfeclă roșie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale. 
 La doze mari de suc de sfeclă roșie consumat simplu, fără suc de morcov, pot aparea stari de greata.