Efecte terapeutice

Beneficiile consumului de sfeclă roșie! 

 Cu toate că sfecla este leguma cu cantitatea cea mai mare de zahăr dintre toate, este în regulă ca un adult fără probleme de sănătate să mănânce sfeclă de câteva ori pe săptămână.
Sfecla roșie are un efect detoxifiant puternic în special atunci când este consumată sub formă de suc, pe stomacul gol de 2-3 ori pe săptămână. 
 Prin continutul ei bogat in fier si vitamina C, sfecla favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange. 
 Anemia si alte boli grave ale sangelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfecla rosie, care contribuie si la intarirea peretilor vasculari. 
 Sfecla rosie consumata in mod regulat previne si trateaza leucemia, cancerul pulmonar, colon-rectal si cel gastric datorita faptului ca aceasta este bogata in substante antioxidante. Radacina de sfecla rosie face minuni in cazul cancerului de prostata sau de san, precum si in cancerul testicular. 
 Sucul de sfecla rosie, pe langa beneficiile aduse organismului, este si un aliat redutabil in boli grave, precum cancerul, si in ameliorarea efectelor chimioterapiei si radioterapiei. 
  Curăța ficatul de toxine.  
 Chiar dacă organismul are mecanismele sale prin care poate elimina toxinele, sfecla le poate completa și chiar stimula. 
  Protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora şi le stimulează să funcţioneze normal. 
 Sfecla roşie previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. 
  Ameliorează tranzitul intestinal. 
 Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consuma grăsimi și proteine în exces. Consumul regulat de sfeclă reglează tranzitul intestinal. 
  Contribuie la reglarea colesterolului.  
 Această performanță se datorează fibrelor care absorb grăsimile și conduc la eliminarea lor din corp. 
 Regleaza tensiunea arteriale  
 Prin eliberarea unei substanțe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcționării vaselor de sânge, sfecla roșie reduce hipertensiunea. Sucul de sfeclă roșie reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanțe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism. Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, dilatându-le și reducând astfel tensiunea arterială mărită. 
 Stabilizează glicemia pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului. 
 Cancerul: Sfecla roşie conţine enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale, ceea ce înseamnă că sucul şi salata sunt cele mai bune pentru tratarea şi prevenirea tumorilor canceroase. Consumată în mod regulat, previne şi tratează leucemia, cancerul pulmonar, de colon, cel rectal şi cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanţe antioxidante. 
 Combate anemia.
 Sfecla roşie conţine fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roşii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roşie crudă, o dată la două-trei zile. Impiedică formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge. 
 Efectele benefice asupra glandei tiroide. 
 Ajută la întărirea muşchiului inimii. 
 Scade riscul de afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson, afecțiuni cardiace, diabet și nu numai. 

Indicatii terapeutice 
 
 Boli tumorale 
 Cu ajutorul unui storcător electric centrifugal pentru uz casnic, se extrag 100 ml. suc de sfeclă roşie, 50 ml. suc de rădăcină de ţelină şi 300 ml. suc de morcov; această combinaţie de sucuri se păstrează într-o sticlă închisă ermetic, la frigider, şi se consumă cu lingura, pe parcursul unei zile, pe cât posibil pe stomacul gol.
  Sucul se consumă zilnic, timp de 2 luni.
 
 Leucemie 
 Se recomandă terapia cu acelaşi suc de sfeclă, ţelină şi morcov a lui Rudolf Breuss: se consumă 450 ml. din acest suc, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.
 
 Gastrită hiperacidă  
 Pentru prevenirea şi calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate, se combină 100 ml. de suc de sfeclă roşie cu 100 ml. de suc de cartofi cruzi şi 500 ml. de suc de morcov.
 Adjuvant în boli renale 
 Amestecul protejează epiteliul renal de infecţii şi ajută la refacerea sa în cazul în care a fost lezat de calculi sau infecţii. De asemenea, ajută la eliminarea mai uşoară a calculilor.
 
  Bolile stomacului şi ale intestinului  
Contra arsurilor gastrice, a refluxului gastro-esofagian sau a ulcerului, se recomandă: un amestec din 100 ml de suc de sfeclă roşie, cu 100 ml. de suc de cartofi cruzi şi 500 ml. de suc de morcov.
 
 Anemie 
De 2-3 ori pe zi, se mănâncă 150 gr. de salată din sfeclă, morcovi şi ridiche neagră crude, date prin răzătoare, amestecate cu suc de lămâie sau smântână.
 
 Curăţirea sângelui, întărirea imunităţii 
 Se iau 500 gr. de sfeclă şi 500 gr. de morcov, se taie mărunt, iar peste ele se toarnă apă clocotită cât să le acopere cu 2 degete şi se fierb pe foc mic timp de 30 de minute.
 Când legumele sunt fierte, se adaugă câte 1 cană de stafide şi caise uscate şi se lasă să mai fiarbă 5 minute.
 După răcire, preparatul se amestecă cu 2 linguri de miere de albine şi se lasă pentru 12 ore la răcoare.
 Se consumă câte 100-150 gr, de 3 ori pe zi, timp de 1 lună.