Retete culinare

  Suc de sfecla rosie, afine si capsuni  
 Acest suc proaspat este un veritabil deliciu, fiind bogat in antioxidanti. 

Mai trebuie sa stii ca sucurile rosii sunt benefice pentru sanatatea sistemului circulator. 
  Ingrediente: 
  •  1 sfecla rosie medie, coapta sau cruda 
  •  1 pumn de capsuni 
  •  1 pumn de afine 
  •  2 mere 
  •  cuburi de gheata 
 Mod de preparare:  
 Curata sfecla si spala restul fructelor. Taie sfecla si merele in bucati mici. Pune toate ingredientele in storcatorul de fructe sau in blender. 
 Serveste sucul intr-un pahar inalt, cu cateva cuburi de gheata. 
 
 Salata de sfecla rosie 
 Ingrediente 
  • 1/2 kg de sfecla, 
  • 50-60 ml de otet, 
  • 150 ml de apa, 
  • 1/2 lingurita de zahar, 
  • 1 lingurita de sare, 
  • 1 lingurita de piper boabe,
  • hrean ras,  
  • 1 lingurita de chimen 
 Mod de preparare 
 Sfecla,spalata,se fierbe;dupa ce este fiarta(cca 1 ora sau putin mai mult),se curata,apoi,cu un cutit riglat,sau normal se taie felii.
 Cu cutit riglat,arata mai frumos. Facem saramura din: apa, otet, zahar, sare, piper, chimen. 
 Sfecla, taiata, gider si se ia cit este nevoie; se poate servi,in ziua in care se face. Daca va place, presarati, cind serviti, niste hrean ras. 
 
  Salata de sfecla rosie 2 
  Ingrediente : 
  •  10 bucati de sfecla rosie nu prea mari (5 kilograme) 
  •  3 fire de hrean proaspat 
  •  250 de ml. de otet de 9 grade 
  •  2 linguri de sare grunjoasa 
  •  250 de grame de miere de albine (se poate si zahar) 
 optional, seminte zdrobite de chimen, dupa gust 
 Mod de preparare 
 Sfecla cu tot cu coaja se spala foarte bine de pamant. Alegeti sfecla de marime cat de cat apropiata ca sa se gateasca in acelasi timp! E la fel de corect sa se fiarba sfecla in coaja sau sa se coaca in cuptor. 
 Sfecla decojita se feliaza sau se rade (dupa preferinta). 
 Se curata si se razuieste hreanul. Se adauga hrean din belșug peste sfecla coapta feliata (rasa), asezata intr-un castron mare. 
 Daca preferati, puteti adauga si chimen, dupa gust. 
 Otetul se amesteca cu mierea de albine (sau cu zahar dupa gust) si cu sarea, apoi se omogenizeaza cu sfecla si hreanul. 
 Se poate consuma imediat sau se poate imparti in borcane (foarte curate si uscate), presandu-se usor si turnand deasupra fiecarui borcan cate putin lichid. 
 
 Salata de sfecla rosie pentru iarna 
 Ingrediente: 
  •  3 buc sfecla (800 g) 
  •  o bucatica hrean( 70-80 g) sau hrean ras la borcan 
  •  1-2 linguri ulei de masline sau vegetal 
  •  1-2 linguri otet 
  •  sare 
  •  piper 
 Mod de preparare: 
 Alegem bucati de sfecla mai micute si cam de aceeasi marime. Le putem fierbe, insa prin coacere gustul este mai intens iar culoarea ramane aceeasi. Spalam bucatile de sfecla, le infasuram in hartie de copt, apoi in staniol. Le punem intr-o tava pe care o dam la cuptor pentru aproximativ o ora. Cand furculita intra usor in sfecla, este coapta. 
 Dupa ce se raceste o curatam de coaja si o dam pe razatoarea cu ochiuri mari. 
 Hreanul il radem fin. Amestecam cele doua radacinoase si le asezonam cu ulei, otet sare si piper dupa gustul fiecaruia. 
 Daca pregatiti cantitate mai mare adaugati uleiul in momentul in care consumati salata. 
 
 Salata de sfecla rosie cu mere, feta si alune de padure 
 Aceasta salata este perfecta pentru un pranz usor in zilele calduroase de vara. Serveste-o cu o bucata de bagheta proaspata si un pahar de vin alb, rece.
 Ingrediente: 
  •  cateva frunze de salata creata sau rucola 
  •  2 sfecle medii, coapte 
  •  3 mere 
  •  80 g feta 
  •  2 linguri de alune de padure tocate 
  •  2 linguri de ulei de alune 
  •  2 lingurite de otet de zmeura sare piper 
 Mod de preparare: 
 Spala frunzele de salata si pune-le intr-un bol. 
 Curata sfecla, spala merele si taie-le pe toate in lamele fine. 
 Taie branza in cuburi mici. Pune ingredientele in bol peste salata, presara alunele.
 Pentru sos, amesteca uleiul cu otetul, apoi pune sare si piper dupa gust. 
 Pune sosul peste salata si serveste imediat.
 
   Ciorba de sfecla rosie cu orez 
  •  200g sfecla rosie 
  •   35 g orez 
  •   50g cartofi 
  •  120g rosii 
  •  80g ceapa 
  •  500g bors 
  •  2 linguri ulei 
 Mod de preparare:
  Se pune sfecla la fiert cu 1L de apa si 3 linguri de bors. 
 Cand este aproape fiarta se adauga cartoful taiat cubulete si orezul. 
 Se calesc ceapa si rosiile taiate cubulete in 2 linguri de ulei. 
 Se lasa la fiert 20 min si se mai adauga 1L de apa si borsul. 
 La final se adauga leustean sau patrunjel. 
 
 Supa crema de sfecla rosie 
 Ingrediente:
  •  1sfecla rosie, 
  •  3 cepe, 
  •  2 morcovi, 
  •  1 pastarnac, 
  •  1/4 telina, 
  •  3 linguri ulei de masline, 
  •  sare, piper, coaja si zeama (optional) de la 1lamaie, 
  •  1cana cu smantana, crutoane 
 Mod de preparare:
  Toate legumele curatate, spalate, taiate cuburi, le punem la fiert in 2 litri de apa. 
 Dupa ce au fiert, adaugam uleiul, sare, piper iar dupa cateva clocote dam vasul deoparte, strecuram legumele fara sa aruncam supa, pasam cu blenderul vertical, subtiem dupa gust cu apa de la fiert, adaugam smantana, coaja si zeama de lamaie, condimentam dupa gust si servim cu crutoane. 
 
 Humus cu sfecla rosie 
 Ingrediente pentru porții:  4
  •  250 gr de naut fiert 
  •  1 sfecla rosie fiarta 
  •  suc de 1/2 lamaie 
  •  patrunjel 
  •  sare 
  •  piper 
  •  1 lingura tahini 
  •  1 catel de usturoi 
 Preparare 
 Puneti nautul fiert, sfecla rosie, catelul de usturoi, tahini, patrunjelul si sucul de lamaie intr-un chopper. Asezonati. 
 Se amesteca preparatul pana se obtine o pasta omogena. 
 Daca textura este prea moale, adaugati zeama de lamaie. 
 Se toarna deasupra ulei de masline si apoi se presara susan. 
 
 Borș de sfeclă roșie 
  Ingrediente pentru porții: 8 
  •  o sfeclă roșie măricică, 
  •  2 cepe, 
  •  2 morcovi, 
  •  2 cartofi 
  •  1 litru borș, 
  •  pătrunjel verde, 
  •  leuștean, 
  •  2 ouă, 
  •  smântână. 
  Preparare 
 Sfecla se curăță și se taie fideluță si se pune la fiert în 2 litri de apă împreună cu ceapa tăiată mărunt și morcovul tăiat fideluță. 
 După 20 minute de fiert adăugăm și cartofii tăiați cubulețe. 
 După 15 minute, când cartofii s-au fiert adăugăm borșul clocotit și verdeața tocată mărunt. 
 Mai lăsăm 2-3 minute pe foc. 
 Între timp batem cele 2 ouă într-un castronel și le adăugăm în borșul clocotit, amestecând imediat pentru a nu se coagula. 
 
 Salata de sfecla rosie si hrisca 
 Ingrediente pemtru porții: 2 
  •  1 sfecla mare 
  •  1 ardei capia 
  •  1 ardei iute 
  •  1 lingura de boabe de hrisca 
  •  ulei de masline 
  •  otet balsamic 
  •  verdeata (patrunjel, marar) 
 Preparare 
 Pentru a ne bucura de toti nutrientii din sfecla, desigur ca a trebuit sa folosim acest aliment in stare cruda. Drept pentru care am ales o sfecla rosie marisoara pe care am curatat-o de coaja si am dat-o pe razatoare. 
 Alaturi de sfecla data pe razatoare, intr-un castron am taiat cuburi un ardei capia mare, ardei iute si verdeta, adica marar si patrunjel proaspete. Aici am adaugat si boabele de hrisca fierte in prealabil.
  Boabele de hrisca pot fi folosite in salata si in starea lor naturala. Sunt putin crocante, daca nu le gasiti suparatoare pentru dinti.
  Daca urmeaza sa nu consumati salata imediat, boabele de hrisca se vor umfla de la zema din salata si se vor inmuia. 
 Dupa ce am adaugat boabele de hrisca in salata, urmatorul pas a fost sa asezonez cu mirodenii – oregano, busuioc si piper alb. 
 Ca o mica paranteza – sfecla are un gust dulce, pentru cine doreste se poate adauga si un praf de sare. 
 La final am stropit cu ulei de masline si otet balsamic. 
 
  Salata de sfecla rosie cu branza 
  Ingrediente:
  •  4 buc. sfecla rosie, medii 
  •  3-4 pere coapte dar ferme 
  •  200g branza de capra sau feta 
  •  1 buchet de menta 
  •  1 pumn seminte de floarea soarelui 
  •  3-4 linguri suc de lamaie 
  •  10 linguri ulei de masline 
   Preparare
 Incepeti prin a stoarce sucul de lamaie si prin a-l amesteca cu uleiul de masline, dupa care condimentati cu sare si piper dupa gust.
 Semintele de floarea soarelui le prajiti putin intr-o tigaie, cat sa le improspatati aroma. 
 Curatati sfecla si perele si taiati-le bucati, adaugati bucatile de pere in amestecul cu suc de lamaie imediat pentru a nu se oxida.
 Alegeti frunzele de menta nepatate si verzi, spalati-le si rupeti-le intr-un bol.
 Maruntiti bucatile de branza de capra sau feta, adaugati bucatile de sfecla si semintele de floarea soarelui dupa care perele cu amestecul in care au stat.
  Salata de sfecla rosie cu branza se serveste ca atare sau ca si garnitura pentru orice mancare. 
 
  Salata de sfecla rosie si peste marinat 
 Ingrediente: 
 2 sfecle medii 
 2 morcovi 
 5-6 cartofi 
 1 ceapa 
 300 gr peste marinat 
 150 gr maioneza 
 sare 
 Mod de preparare:
  Sfeclele, morcovii si cartofii se spala si se pun intregi la fiert. 
 Dupa ce au fiert scoatem legumele din apa si le lasam sa se raceasca complet.
 Ceapa se taie fin. 
 Pestele deasemenea se taie marunt iar in caz ca are oscioare mici le putem indeparta.
 Dupa ce s-au racit legumele le curatam de coaja si incepem sa aranjam straturile de legume in felul urmator: primul stat va fi de cartofi pe care ii dam prin razatoarea mare si presaram putina sare (Puteti rade cartofii direct in bolul de servit sau daca doriti ii puteti rade in alta farfurie).
 Dupa stratul de cartofi punem pestele taiat. 
 Apoi urmeaza ceapa. 
 Dupa stratul de ceapa urmeaza stratul morcov ras, din nou putina sare.
  Ultimul strat va fi cel de sfecla rosie rasa si ea prin razatoarea mare. 
 Peste sfecla rosie punem maioneza care se va colora frumos.
 
 Supa crema de sfecla rosie 
 Ingrediente: 
 1 sfecla rosie, 
 1 morcov, 
 1 pastarnac, 
 1 ceapa, 
 1 cub de unt.
  Mod de preparare: 
 Legumele se taie cubulete potrivite si se pun la fiert in apa cat sa le acopere, cu putina sare. 
 Se pun in blender dupa care se adauga 1 cub de unt,sare spiper,se completeaza cu apa in care au fiert legumele,pana capata o consistenta cremoasa. 
 Se serveste cu iaurt si partunjel dupa gust 
 
 Racituri de pui cu sfecla rosie si hrean 
 Ingrediente:
  •  un pui,
  •  2 morcovi,
  •  o felie mare si groasa de telina,
  •  un pastarnac mare,
  •  2 linguri de gelatina,
  •  3 catei de usturoi,
  •  sare,
  •  piper,
  •  piper boabe,
  •  sfecla rosie si hrean pentru servire. 
  Mod de preparare:
  Se portioneaza puiul, se pune la fiert in apa cu sare, se curata spuma si dupa 15-20 minute se adauga si legumele curatate si intregi impreuna cu boabe de piper. 
 Se lasa pana sunt gata legumele, iar puiul este patruns si fraged. 
 Cand sunt gata, se scoate puiul si legumele deoparte, se strecoara supa si se mai da in clocot o data, adaugandu-se sare si piper dupa gust si usturoiul pisat. 
 Intre timp se pune gelatina la inmuiat in 200 ml de apa pentru circa 10 minute. 
 Se scoate carnea de pe oase si se taie in bucati potrivite, iar morcovii se taie fasii. In castronele se aseaza bucati de carne si morcovi. 
 Dupa ce a dat in clocot supa, se lasa putin sa se racoreasca si se adauga gelatina inmuiata, apoi se strecoara din nou. 
 Se toarna supa in castronele peste carne si morcovi. 
 Se lasa sa se raceasca bine si apoi se lasa in frigider ca sa se intareasca. 
 Se servesc a doua zi cand se rastoarna din castronele si se pun pe o farfurie. 
 Se servesc a doua zi cand se rastoarna din castron si se pun pe o farfurie. 
 Raciturile se servesc cu sfecla rosie si hrean. 
 
 Ciorba de sfecla rosie 
 Ingrediente:
  • 1 sfecla rosie 
  • 2 rosii 
  • 2 morcovi mari 
  • 1 ceapa potrivita 
  • 3-4 linguri de ulei 
  • praz (cca 15 cm) 
  • 1/2l bors 
  • 5-6 cartofi potriviti 
  • sare si piper dupa gust 
  • boabe de mustar 
  • 1 foaie de dafin 
  • patrunjel verde 
  • leustean verde 
Mod de preparare:
 Curatam si spalam legumele. 
 Tocam ceapa, taiem prazul si morcovul rondele,apoi le calim impreuna in ulei.
 Sfecla o trecem prin robot, rosiile le taiem cubulete. 
 Dupa ce-am calit legumele adaugam sfecla maruntita, rosiile taiate, foaia de dafin, bobitele de mustar, sare si piper dupa gust si punem cca 3l apa in oala. 
 Lasam sa fiarba la foc mic mai bine de jumatate de ora. 
 Adaugam cartofii taiati cubulete si borsul. 
 Lasam la fiert pana se inmoaie cartofii, presaram patrunjel si leustean proaspat tocat. 
 Lasam cateva minute sa se intrepatrunda aromele si servim.