Contraindicatii

  Ce se intampla in organismul tau daca mananci zilnic 100 grame de sfecla rosie? 
 Tine sub control tensiunea arteriala. 
  •  Daca vei consuma des sfecla rosie, atunci arterele se vor largi, iar pulsul se va micsora. In urma studiilor, specialistii au ajuns la concluzia ca sfecla asigura sanatatea sistemului circulator. 
  •  Reduce colesterolul rau din sange. In sfecla se gasesc fibre solubile, flavonoizi si betacianina. Betacianina este un element care ii ofera sfeclei rosii culoarea si mirosul caracteristic. 
  •  Diminueaza nivelul colesterolului rau si nu ii permite sa se depuna pe artere. 
  •  Este un aliment recomandat femeilor insarcinate deoarece contine acid folic. Acesta protejeaza bebelusii de anumite probleme grave. Este un aliment care le ajuta pe viitoarele mamici sa aiba energie. 
  •  Sfecla rosie vindeca bolile sangele, tumorile sau chiar bolile ficatului. In plus amelioreaza varicele, degenerarea maculara si intoxicatiile lente. 
  •  Sfecla rosie se foloseste sub forma de tratament intern in cazurile de cancer, leucemie, gastrita, ischemie cardiaca, hipertensiune, anemie feripriva, hepatita cronica, diabet si constipatie. 
 Pentru început, se recomandă a se consuma sucul de la 250 de grame de sfeclă pe zi, crescând apoi treptat cantitatea. 
 Creşterea cantităţii se face treptat, iar dacă apar senzaţii de vărsături, greaţă, sau ameţeli, se va reduce cantitatea, astfel încât să poată fi acceptată de către organism. Sucul de sfeclă roşie este un aliat de nădejde în tratarea cancerului de plămâni, colon şi stomac, uşurând digestia. 
 Cu toate acestea, sfecla rosie are anumite contraindicatii. 
 
 Contraindicatii sfecla rosie: 
  •  Schimba culoarea urinei Ceea ce mananci in fiecare zi poate influenta culoarea urinei tale.  Consumul excesiv de sfecla rosie poate schimba culoarea unei in roz. Acest efect este comun in cazul persoanelor care au deficienta de fier. Aceasta conditie poarta numele de beturie. Beturia nu este o conditie medicala periculoasa, insa iti poate oferi indicii despre problemele cu metabolizarea fierului in organism, scrie stylecraze.com 
  •  Pietre la rinichi -  Sfecla rosie este bogata in oxalati care pot cauza pietre la rinichi. Daca ai deja pietre la rinichi, medicul te poate sfatui sa renunti la consumul de sfecla rosie. In plus, sfecla rosie creste concentratia de oxalati din urina, ceea ce poate duce la formarea de noi pietre la rinichi. 
  • Iritatii ale pielii - Desi este rara, aceasta alergie poate aparea la anumite persoane. Reactiile alergice la sfecla rosie includ iritatii, mancarimi si pustule si pot ajunge chiar pana la frisoane si febra. 
  •  Anumite persoane resimt o constrictie a corzilor vocale, desi acest fenomen este destul de rar. 
  •  Scadere bruste ale tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune mica - Daca ai tensiunea ridicata, acest efect este unul pozitiv. Insa daca tensiunea ta este joasa sau fluctuanta, trebuie sa ai grija. Sfecla poate cauza scaderi bruste ale tensiunii arteriale atunci cand este inclusa in dieta zilnica, din cauza cantitatii bogate de nitrati continuta. 
  •  Probleme cu stomacul - Daca suferi deja de probleme gastrointestinale, consumul de sfecla rosie va agrava situatie. Sfecla rosie poate cauza balonare, flatulenta si crampe. Poate duce la diaree sau constipatie Consumul de sfecla rosie poate cauza si dureri abdominale pe fondul acumularii de gaze. O alergie la sfecla rosie poate cauza crampele abdominale. 
  •  Cresteri ale glicemiei - Daca ai deja probleme cu glicemia, trebuie sa iti reduci consumul de sfecla rosie. Sfecla rosie are un indice glicemic ridicat, de aceea este cel mai bine sa o eviti cand stii ca ai probleme. Contraindicatii sfecla rosie: Poate afecta ficatul Sfecla rosie este bogata in fier, magneziu, cupru si fosfor. Un consum ridicat al acestor metale poate duce la acumularea acestora la nivelul ficatului, afectandu-l grav. 
  • Sfecla rosie poate scadea nivelul de calciu din corp. In plus, poate agrava bolile de rinichi.